15 de novembre 2006

Més sostenibilitat per garantir l'aliment


La població mundial prevista pel 2030 és de vuit mil milions d'habitants, és a dir, dos mil milions d'habitants més dels que som actualment que també hauran de dependre dels recursos naturals existents. És per aquest motiu que ara es parla tant de gestió sostenible perquè les pròximes generacions tenen el dret de tenir una vida digna.

Per tot això la FAO (organització de les nacions unides per a l'agricultura i l'alimentació) ha publicat un informe sobre seguretat alimentària i medi ambient. El repte que es planteja és el poder produir en els propers anys la quantitat suficient d’aliments per a les necessitats d’aquest gran augment de la població mundial, conservant i millorant alhora els recursos naturals.

Va existir un temps en que es considerava que els recursos eren il·limitats però en l'actualitat les investigacions científiques ens expliquen justament el contrari. La Terra és un lloc finit i per tant els seus recursos també ho són. L'aigua i la terra són els pilars que ens mantenen ja que sense aigua ni aliments no podríem sobreviure, és per això que hem de buscar mesures per evitar la contaminació i erosió.

L’informe conté diversos apartats en que es van explicant les diverses mesures que es proposen per fer front al problema de l’alimentació mundial en els propers anys.

En primer lloc parla d’una ordenació de l’agricultura per al futur: considerant les plantes, el sòl , l’aigua i els animals com un conjunt (ecosistema). Proposen mesures com ara la reducció de les plagues dels conreus de forma natural, és a dir mitjançant els seus depredadors per comptes de llençar-hi un producte químic que pugui filtrar-se pel sòl i contaminar l'aigua; que el sòl estigui ben nodrit fent rotació de conreus i deixant de tant en tant un camp erm per aconseguir que el sòl tingui els nutrient que necessita per fer productives les collites. I especialment que des dels poders públics es fomenti aquesta agricultura sostenible enfront les pressions econòmiques que posen la rendibilitat dels cultius per davant de la seva supervivència en el futur.

L’informe també alerta sobre altres problemes: La desforestació de les muntanyes—que provoca una major erosió—i sol ser causa d’importants desequilibris els fluxos d’aigua, com la sedimentació en els embassaments o les inundacions. La disminució de la coberta forestal (del nombre d’arbres) tant pels incendis com per l’acció de l’home (camps de conreu, obtenció de fusta o urbanització). L’exorbitant increment de les captures de peix. ( En cinquanta anys s’han multiplicat per quatre).

L’informe presenta per a cada un dels temes assenyalats propostes basades en la sostenibilitat. Amb aquestes propostes aconseguirem mantenir els recursos a llarg termini podent garantir uns aliments nutritius i innocus per tota la població mundial.